Naš vrtec Kurirček Logatec, enota Pod Košem, se je letošnje leto prvič udeležila akcije množičnega teka otrok v Sloveniji – »Začni mlad, tekmuj pošteno!«, ki je bila 19. 9. 2018.

Ker okoli enote nimamo velikih in dokaj ravnih površin za tek na 100 ali 200 m, smo vzgojiteljice izbrale lokacijo blizu vrtca (cca 15 min otroške hoje oddaljeno). Je pa bila zato lokacija toliko lepša – sama narava okoli nas in kar je še bolj pomembno, pod nami (pesek za podlago).

Ker vsakodnevno bivamo na prostem in nudimo otrokom tek, saj ga večina obožuje, smo jim želele ta dan malo bolj popestriti od vsakdana. Narediti ta dan poseben! In tak je tudi bil …

Na ta dan nas je obiskal pravi SLON TEKO (maskota, ki jo je sicer igrala ena izmed vzgojiteljic, ampak pssssst, otroci tega ne vedo J). Da se ga najmlajši ne bi bali, smo vzgojiteljice sestavile kratko zgodbico o tem slončku, zakaj točno prihaja med nas, ki smo jo lahko prebrale dan prej, pred didaktičnim pogovorom o športni (tekaški) opremi, pa še na tekaški dan zjutraj, predenj smo se vsi zbrali.

Torej po prebrani zgodbici o Teku, so otroci z navdušenjem čakali tega slončka. Pričakali oz. bolje rečeno priklicali smo ga na našem igrišču vrtca, med bloki, malo pred deseto uro dopoldne. Kako so se otroci veselili, ko so ga zagledali! Skupaj z njem smo se najprej ogreli z ogrevalnimi vajami, kot se pred vadbo spodobi. Slonček je bil kar malo smešen, ko je izvajal te vaje.J Nato smo skupaj, s Tekom na čelu, v dolgi koloni odrinili do naše lokacije. Tam nas je pričakal lepo okrašen start in čez 150 m (izbrali smo si srednjo dolžino, da so jo lahko pretekli tudi najmlajši otroci) še lepše okrašen cilj, ki je bil za otroke pravi »slavolok zmage«. Ob znaku »Pripravljeni, pozor, zdaj!« in ob zvoku sirene megafona, so otroci startali s tekom. Skupina, ki je bila na vrsti, je tekla, ostali pa smo prav za vse, ki so tisti čas tekli, močno navijali! Nismo torej tekli vsi skupaj, saj nas je bilo preveč. Tekli smo v skupinah: Krtki (2 – 3 leta), Mravljice (3 – 5 let) in Gosenice (4 – 6 let). Naši najmlajši, Kresničke (1 – 2 leti), pa še niso tekli, saj nekateri niti hodijo še ne, so pa lahko vseeno spoznali tega športnega slončka. Slon Teko je tekel z vsako skupino posebej in pomagal otrokom, ki so se že malce utrudili med tekom. Spodbujal jih je, navijal za njih, nekaterim je tudi ponudil pomoč – roko. In prav to smo počele tudi vzgojiteljice. Vsi otroci so, ko so pritekli v cilj, ponosno prejeli »Medaljo zmage«. Da pa ne bi bili predolgo žejni, je bila v cilju za vse pripravljena tudi voda (tako kot na vsaki tekaški prireditvi). Na naši lepi lokaciji smo se še skupaj fotografirali, nato pa ponovno, s slonom Tekom na čelu, v koloni skupaj odrinili nazaj proti vrtcu. Tam nas je na igrišču čakala še sadna malica in prava zabava – glasba in ples.

Dopoldne je tako ta dan minilo v prijetnem, športnem vzdušju, ki so si ga otroci zelo zapomnili. V sredo, 19. 9. 2018, je bil tek, kajne? No, še čez mesec dni in več, bodo otroci kdaj omenili Slona Teka (»Kaj pa on zdaj počne?« »Ali teče?« »Katerim otrokom pa zdaj pomaga teči?« »Gremo še mi tečt?« – taka vprašanja namreč sedaj poslušamo in prav je tako). Veseli smo, da nam je vse skupaj uspelo!

P.S.: Naša rdeča nit tega dogodka niti ni bila otroke učiti o poštenem teku (o tem se bomo učili lahko od zdaj naprej najstarejši v enoti), temveč to, da če komu kdaj kaj ne gre, da mu pomagamo, ga spodbujamo, navijamo zanj … in da ni važno zmagati, važno je sodelovati … Na koncu smo tako ali tako prav vsi veliki zmagovalci!

Zapisala: vzg. Mateja Ručigaj

Foto: vzg. Anita Jakša

OGREVANJE S SLONOM TEKOM

SKUPNI SPREHOD DO »TEKAŠKE PRIREDITVE«

IN START

TEK v skupinah (na fotografiji mlajši in starejši otroci)

SLON TEKO POMAGA, CILJ – SLAVOLOK ZMAGE

VSAK OTROK JE v cilju PREJEL »MEDALJO ZMAGE«

      

(Skupno 151 obiskov, današnjih obiskov 1)